29/05/2024

Svaki vlasnik modernog dizelskog motora se susreo s famoznim DPF filterom, njegovim zagušenjem, regeneracijama, kao da se radili o ptici Phoneix, ili možda čak od određenim metodama čišćenja DPF filtera. No, u suštini se radi o vrlo jednostavnom sklopu, koji ima dug životni vijek ukoliko su mjerne sonde ispravne te ukoliko je vožnja na otvorenim dionicama ceste česta. U gradovima, i automobilima koji se voze većinom po gradu, tu nastupa problem jer čestice čađe i pepla se brzo talože po površini DPF ili FAP filtera i može doći do zagušenja. Kako bi se zagušenje spriječilo, automobil sam pokreće regeneraciju, a da bi pokrenuo regeneraciju glavno računalo motora mora detektirati da ima slab protok kroz saće DPF ili FAP filtera. Naravno, ukoliko računalo nema spoznaju da je filter začepljen, regeneracija se neće dogoditi. Vjerujemo kako je i to razlog zašto ste zainteresirani za čišćenje DPF filtera.

Za ponudu čišćenja DPF filtera, molimo javite se preko kontakt forme, obavezno navedite model automobila kao i lokaciju di se nalazite (Zagreb, Split, Osijek, Rijeka, Zadar…)

Obnova ili čišćenje DPF filtera

Sam proces čišćenja DPF filtera se provodi strojno kemijsko mehaničkim putem uz dodatno termičko zagrijavanje. DPF filter nakon čišćenja ima propusnost gotovo jednaku novom originalnom filteru.

Postoji nekoliko različitih metoda za čišćenje DPF-a (filtar za dizelske čestice) pomoću vode, ali jedna uobičajena metoda uključuje korištenje vode pod visokim pritiskom za ispuštanje čađe i pepela iz filtra. Evo detaljnijeg i tehničkog objašnjenja kako ovaj proces funkcionira:

DPF se uklanja iz vozila i stavlja u komoru za čišćenje ili kućište (stroj za čišćenje DPF filtera). Prvo se saće DPF natapaju s posebnim kemikalijama za otapanje čađe, te se onda voda pod visokim pritiskom usmjerava kroz mlaznice prema površini filtera.

Voda pod visokim pritiskom učinkovito izbacuje čađu i pepeo iz filtra u bazen za sakupljanje ili spremnik.

Voda se zatim ispusti i filtar se pregleda kako bi se osiguralo da je temeljito očišćen. Propusnost filtera se mjeri prije i poslje čišćenja, kako bi bili sigurni da je čišćenje u potpunosti uspješno.

DPF se zatim osuši i ponovno ugradi u vozilo.

Ova metoda čišćenja DPF-a pomoću vode pod visokim pritiskom je učinkovita jer je pritisak vode dovoljno visok da ukloni tvrdokornu čađu i pepeo koje je teško ukloniti drugim metodama. Međutim, važno je imati na umu da ova metoda može biti donekle abrazivna i može oštetiti filtar ako se ne koristi pažljivo.

Princip rada stroja za čišćenje DPF filtera

Uloga DPF filtera

DPF filteri služe za smanjenje čestica čađe u ispušnim plinovima automobila s ciljem zadovoljavanja Euro 4 norme ispušnih plinova dizelskih motora. Počeli su se ugrađivati u osobna vozila početkom 2000-ih.

Cijena DPF filtera?

Ovisno o vrsti vozila (osobna, kombi, teretna ..) i proizvođačima cijena novog DPF filtera uvelike varira. Za osobna vozila cijena se kreće od 800 do 3 000 €. Činjenica, da ovlašteni serviseri u ponudi imaju “obnovljene” DPF filtere, koji su očišćeni, dokazuje da su iskutsva s čišćenjem DPF filtera odlična.

Cijena čišćenja DPF filtera

Cijena čišćenja ovisi o modelu vozila, okvirne cijene su:

 1. Osobna vozila 100 – 130 €
 2. Kombi vozila 120 – 150 €
 3. Teretna vozila 200+€

Da li se DPF može ukloniti s vozila?

Uklanjanje DPF filtera je moguće, no to nije preporučljivo iz više razloga:

 1. Ekologija, iako većina vozača ne doživljava ovo kao problem, on to uistinu i je.
 2. Cijena, mehaničko uklanjanje DPF filtera koje uključuje rezanje, uklanjanje DPF saća te na kraju zavarivanje kućišta popraćeno s softverskim isključivanjem DPF filtera je višestruko skuplje od samog čišćenja DPF filtera.
 3. Tehnički pregled. Istina je, da prilikom eko-testa, vozilo s skinutim DPF filterom može proći test zacrnjenja, no postoje jednostavni način na koji se može otkriti da li je DPF na vozilu deaktiviran. Ukratko tehnički pregled bez DPF filtera će vrlo vjerojatno rezultirati padom. Kako prepoznati da li auto ima DPF, pročitajte ovdje.
Proces skidanja DPF saća iz kučišta

Razlika između pepela i čađe, ash vs soot.

Prilikom dijagnosticiranja vozila, dijagnostika može izbaciti vrijednosti razine pepela (ash) i čađe (soot). Te vrijednosti su orijentacijske, izračunate na temelju kilometara, broja regeneracija, razlike tlakova i ostalih parametara.

No, što je ustvari čađa a što pepeo? U žargonu se često koristi termin “čađara” za starije dizelske automobile koji su pri povišenom gasu znali izbaciti crni dim. Upravo taj crni dim je začađeni zrak (smjesa ispušnih plinova zajedno s česticom čaše). Vrijednost zacrnjenja je upravo ona vrijednost koja se mjeri na eko-testu prilikom tehničkog pregleda.

DPF filter ima ulogu da zaustavi te čestice čađe, pretvori ih u pepeo te izbaci van kroz ispušni sustav. Upravo je to i razlika između čađe i pepela, možemo reći da je pepeo produkt izgaranja čađe u DPF filteru prilikom regeneracije.

Problem DPF filtera je u tome što dio pepela se ne izbacuje van, već ostaje zarobljen u saćama. Daljnje regeneracije će moći samo pretvoriti čađu u pepeo, ali ostaci pepela će ostati zacementirani za stijenke saća DPF-a. Ukoliko se udio pepala poveća iznad dopuštenih vrijednosti, neće biti moguće raditi daljnje regeneracije (pasivne i prisilne) te će se DPF morati očistiti.

Čišćenje katalizatora unutar DPF filtera?

Danas, mnogi automobili neposredno prije DPF filtera imaju pozicioniran SCR, tj. katalizator. Uloga katalizora je dvostruka, prvi je reduciranje štetnih NOx plinova , a drugi je povišenje temperature ispušnih plinova. Povišena temperatura ispušnih plinova povoljno djeluje na regeneraciju DPF filtera.

Diferencijali tlak DPF filtera

Ili kako većina zove senzor tlaka DPF filtera služi kao glavno sredstvo mjerenja začepljenosti DPF filtera. Princip rada je vrlo jednostavan, senzor mjeri razliku (delta p) tlakova u ispušnoj cijevi neposredno prije i poslije DPF saća. Ukoliko razlika tlakova bude iznad dopuštene razine, aktivirat će se mod sigurnog rada (safe mode) te će motor raditi s malim postokom maximalne snage. U tom trenutku, odlazak u servis je neizbježan.

Simptomi začepljenog DPF filtera

Glavni simptom začepljenog DPF filtera je manjak snage motora koji je uvjetovan niskom protočnosti ispušnih plinova kroz ispušni sustav. U većini slučajeva ukoliko je DPF začepljen, upaliti će se lampica motora zbog prevelikih diferencijalnih tlakova – razlika prije i poslije DPF filtera. Spajanjem dijagnostike jasno će se moći utvrditi da li je začepljenost filtera uzorok zabilježenim simptomima.

Začepljen DPF sustav može uzrokovati niz problema i simptoma, uključujući:

 1. Smanjena snaga motora – DPF može ograničiti protok ispušnih plinova, što dovodi do smanjenja snage motora i usporenog ubrzanja.
 2. Povećana potrošnja goriva – Kada je DPF začepljen, potrebna je veća količina goriva kako bi se ispušni plinovi pravilno izbacili iz sustava.
 3. Česti problemi s regeneracijom – Regeneracija DPF-a je proces kojim se uklanjaju nakupljene čestice u filteru. Kada je DPF začepljen, ovaj proces može biti otežan i izazvati probleme s motorom.
 4. Upozorenje na instrument ploči – Većina modernih vozila ima upozorenje na instrumentnoj ploči koje se upali kada postoji problem s DPF-om.
 5. Povećana emisija ispušnih plinova – Kada je DPF začepljen, ispušni plinovi se ne mogu ispravno filtrirati, što može dovesti do povećane emisije štetnih plinova.

Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, preporučuje se da odmah potražite pomoć stručnjaka kako biste izbjegli daljnje probleme s motorom i sustavom ispušnih plinova.

Kako sam očistiti DPF filter

Samostalno čišćenje DPF-a (filtar čestica dizel motora) može biti zahtjevan i dugotrajan proces. Evo nekoliko koraka koje možete slijediti kako biste pokušali očistiti svoj DPF:

Započnite tako što ćete svoje vozilo voziti dulje vrijeme pri velikim brzinama. To će pomoći da se sagori dio nakupljene čađe i pepela u DPF-u. Upute kako očistiti DPF filter u vožnji pronađite ovdje.

Ako je DPF još uvijek začepljen nakon vožnje, možete pokušati koristiti Aditiv za čišćenje DPF-a. Ova rješenja su posebno dizajnirana za razbijanje i otapanje čađe i pepela koji začepljuju filtar. Aditive možete kupiti u trgovini autodijelova ili online.

Ako nijedna od ovih metoda ne uspije, možda ćete morati ukloniti DPF i dati ga na profesionalno čišćenje. Ovo je zahtjevniji proces i trebao bi ga raditi samo obučeni mehaničar. Iskustva s čišćenjem DPF filtera su pozitivna.

Važno je napomenuti da čišćenje DPF-a može biti težak i dugotrajan proces, a može ga biti teško učiniti sami bez odgovarajućih alata i opreme. Ako ne možete sami očistiti DPF, možda bi bilo najbolje da ga odnesete nama na profesionalno čišćenje.

Aditivi za čišćenje DPF filtera

Danas postoje razni aditivi (sredstva) za čišćenje DPF filtera koji se mogu koristiti kao prevencija ali kod začepljenog filtera učinak neće biti zadovoljavajući. Kako i navodi STP, jedan od poznatih svjetskih proizvođača aditiva, preporuča se korištenje sredstva za čišćenje DPF-a svakih 3000 km, kako bi se produžio životni vijek DPF filtera. Trenutna su sva sredstva za čišćenje DPF-a u tekućem obliku, te još uvijek ne postoji u plinovitom, tj. sprej za čišćenje DPF filtera. Detaljnije o aditivima i čišćenju, pročitajte ovdje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)