Kako očistiti DPF filter u vožnji?

Ukoliko se vozilo s ugrađenim DPF-om vozi isključivo po gradu, preporuča se 1 u 2 tjedna provozati automobil na brzoj cesti ili autoputu.

Za uspješnu regeneraciju, tj. čišćenje DPF filtera u vožnji, pratite ove korake:

– Zagrijte motor na radnu temperaturu (80-90 stupnjeva celzijusa)

– Pronađite dugu dionicu ceste na kojoj možete sigurno voziti većim brzinama dulje vrijeme

– Ubrzajte do najveće brzine pri kojoj se osjećate ugodno voziti (te je unutar dopuštene brzine na toj dionici) i održavajte tu brzinu najmanje 20-30 minuta

– Uključite tempomat. Sam proces regenracije traje minimalno 10 min (ovisi o dimenziji i postotku čađe u samom DPF filteru), te će se računalo (ECU) motora lakše odlučiti pokrenut regeneraciju kada zna da je upaljen tempomat i da će se voziti na određenoj brzini dulje vrijeme.

Regeneracija DPF filtera u vožnji

Kada vozite svoje vozilo radi čišćenja DPF-a, općenito je najbolje voziti na višim okretajima motora (RPM – okretajima u minuti). Vožnja pri većem broju okretaja u minuti omogućuje motoru da troši više goriva, što stvara više temperature ispušnih plinova i može pomoći u sagorijevanju nakupljene čađe i pepela u DPF-u.

Da biste postigli veći broj okretaja u minuti, možete pokušati prebaciti u niži stupanj prijenosa ili dodatno pritisnuti papučicu gasa. Samo pazite da to učinite na siguran način i u granicama mogućnosti vašeg vozila.

Također je važno voziti pri velikim brzinama dulje vrijeme jer će to motoru i ispušnom sustavu dati dovoljno vremena da postignu potrebne temperature za učinkovito sagorijevanje čađe i pepela u DPF-u.

Ove uputue bi trebale pomoći dio čađe koji su se nakupili u DPF-u, na taj način vaš DPF će trajati dulje.

Aditiv za čišćenje DPF filtera

Moguće je koristiti aditive za gorivo za pomoć pri regeneraciji DPF-a. Neki aditivi za gorivo sadrže deterdžente i druge kemikalije koje mogu pomoći u razgradnji i otapanju čađe i pepela nakupljenih u DPF-u. To može olakšati čišćenje filtra i poboljšati njegovu učinkovitost. Detaljnije o aditivima za čišćenje DPF filtera pročitajte ovdje.

Ukoliko vam i ove upute ne pomogu, postoji još nekoliko metoda s kojima možete očistiti vaš DPF filter, kao što su:

Prisilna regeneracija DPF filtera,

Kemijsko čišćenje DPF filtera i

Strojno čišćenje DPF filtera.

Detaljnije načine čišćenja DPF filtera pročitajte ovdje.


Objavljeno

u

autor/ica

Oznake:

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)