02/10/2023

Kako se cisti Diesel Particulate Filter?

Što je Diesel Particulate Filter?

Diesel Particulate Filter (DPF) je uređaj koji se nalazi u modernim diesel motorima i služi za smanjenje emisije čestica u ispušnim plinovima. Uređaj radi tako da zadržava čestice ugljika i drugih materijala koji su prisutni u ispušnim plinovima i smanjuje njihovu učestalost u zraku.

Kako se čisti Diesel Particulate Filter?

Čišćenje DPF-a je neophodno kako bi se osiguralo da uređaj uvijek radi na optimalnoj razini. Postoji nekoliko načina na koje se DPF može očistiti:

1. Regeneracija

Regeneracija je najčešći način čišćenja DPF-a. U ovom procesu, unutar uređaja se stvara visoka temperatura koja omekšava i oslobađa začepljenu česticu ili čestice. Ovo omogućava da se čestice spaljuju i samim tim uklanjaju iz uređaja.

2. Fizičko čišćenje

Fizičko čišćenje je još jedan način čišćenja DPF-a. U ovom procesu, uređaj se izvlači iz motora i očišćen je od čestica pomoću stručne opreme i proizvoda za čišćenje.

3. Kemijsko čišćenje

Kemijsko čišćenje je još jedan način čišćenja DPF-a. U ovom procesu, uređaj se izvlači iz motora i tretira se posebnim kemikalijama kako bi se uklonile čestice.

Kako se postiže optimalan rad DPF-a?

Kako bi se postigao optimalan rad DPF-a, potrebno je redovito pratiti stanje uređaja i provoditi preventivno održavanje. Potrebno je redovito čistiti DPF pomoću regeneracije ili drugih metoda čišćenja, ovisno o stanju uređaja. U slučaju da je DPF začepljen, potrebno je što prije provesti čišćenje kako bi se spriječilo oštećenje uređaja. Također, potrebno je redovito mijenjati motorno ulje i filter zraka kako bi se osiguralo da motor ispušta čisti ispušni plin.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)