29/05/2024

Šta je DPF sistem?

DPF sistem (Diesel Particulate Filter) je uređaj koji se upotrebljava u dizel motorima da bi se smanjilo onečišćenje izduvnih gasova. DPF sistem se sastoji od filtera koji se nalazi između izduvnog sistema i motora. Filter se koristi za filtriranje čestica izduvnih gasova i za zaštitu motora od onečišćenja.

Princip rada DPF sistema

DPF sistem funkcioniše tako što filtrira čestice izduvnih gasova koje su veće od određene veličine. Kada se u motoru koriste dizel goriva, čestice dima koje proizvodi motor su veće od određene veličine i mogu da se filtriraju u DPF sistemu.

Kada se čestice dima filtriraju u DPF sistemu, one se nakupljaju u filteru, što dovodi do povećanja njegove gustine. Povećana gustina filtera znači da filter više ne može da pročisti izduvne gasove efikasno, pa je potrebno ga očistiti.

Jedan od načina očišćavanja DPF sistema je regeneracija. Regeneracija je proces koji se koristi za obnavljanje filtera i njegovo ponovno punjenje. Regeneracija se obično izvodi uz pomoć posebnog sistema koji postavlja motor na visoku temperaturu, što dovodi do izgaranja čestica dima koje su se nakupile u filteru.

Kada se filter regeneriše, motor se postavlja na nižu temperaturu i postupak se ponavlja sve dok se filter ne očisti. Ovo je princip rada DPF sistema.

Zaključak

DPF sistem je uređaj koji se upotrebljava u dizel motorima da bi se smanjilo onečišćenje izduvnih gasova. Princip rada DPF sistema je da filtrira čestice dima koje proizvodi motor, a zatim ih očisti regeneracijom, što uključuje povećanje temperature motora da bi se izazvalo izgaranje čestica dima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)