02/10/2023

Što je DPF?

DPF (Diesel Particulate Filter) je filtar za čestice za motore na dizel gorivo. Njegova glavna namjena je smanjiti emisiju štetnih plinova koji nastaju kod motora na dizel gorivo. DPF-ovi se uglavnom instaliraju na moderna vozila sa motorima na dizel gorivo.

Kako često se treba isprazniti DPF?

Kako često se DPF treba isprazniti ovisi o količini korištenja vozila i uvjetima u kojima se vozilo koristi. Preporučuje se da DPF-ov ispraznite barem jednom godišnje ili čim primijetite da se vozilo ponaša drugačije ili da mu je potrošnja goriva povećana. Također, ako vozite u uvjetima koji zahtijevaju brzo i intenzivno korištenje dizela, možda ćete morati isprazniti DPF češće nego obično.

Kako se isprazniti DPF?

Postoji nekoliko načina na koje se DPF može isprazniti. Najčešći način je da se vozilo vozi na visokim brzinama kako bi se poboljšalo protok zraka kroz DPF. Također se može koristiti posebno opremljeni postupci za čišćenje ili se može isprazniti izravno.

Prvi postupak ispražnjenja DPF-a je vožnja na visokim brzinama. Ovaj postupak se obično koristi za uklanjanje većih čestica iz DPF-a. Da bi se postigao željeni rezultat, potrebno je voziti na visokim brzinama nekoliko kilometara.

Drugi postupak je korištenje posebnog opremljenog postupka za čišćenje. Ova opcija se obično koristi kada je potrebno ukloniti manje čestice iz DPF-a. U tu svrhu se koriste posebne četke i čišćenje pomoću posebnog rješenja.

Treća opcija je izravno ispražnjenje DPF-a. Ova opcija se obično koristi kada se želi isprazniti DPF bez vožnje vozila ili korištenja posebnog opremljenog postupka. U tu svrhu se koristi posebna oprema za ispražnjenje DPF-a koja se spaja na vozilo.

Zaključak

Kako često se DPF treba isprazniti ovisi o količini korištenja vozila i uvjetima u kojima se vozilo koristi. Najčešći način za ispražnjenje DPF-a je vožnja na visokim brzinama, ali postoje i drugi načini, kao što su posebno opremljeni postupci za čišćenje i izravno ispražnjenje DPF-a.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)