02/10/2023

Što je DPF?

DPF (Diesel Partikularni Filter) je filter za čišćenje dima koji se koristi u dizelskim motorima. Filter je načinjen od porozne keramike i filtrira čestice prašine iz dima proizvedenog u dizelskim motorima. DPF također ima ulogu u smanjenju emisije štetnih plinova poput ugljičnog monoksida i ostalih otrova iz dima.

Kako se DPF čisti?

DPF se čisti postupnim procesom koji uključuje nekoliko koraka. Prvi korak je skidanje DPF-a i njegovo pranje u specijaliziranom čistaču. To se obično radi u specijaliziranoj radionici za čišćenje DPF-a. Nakon što je filter dobro opran, slijedi daljnje čišćenje.

Drugi korak je čišćenje unutar filtera pomoću odgovarajuće četkice. Ova četkica će ukloniti sve prljavštinu i nečistoće iz filtera. Zatim se filtar ispire čistačem za pranje. Ovisno o stupnju zaprljanosti, to će možda zahtijevati nekoliko pranja.

Treći korak je lijepljenje filtera. Ovim se postiže da se zrak pročišćava kroz cijeli filter. Lijepljenje se obično radi uz pomoć posebnog lijepila za motore.

Četvrti korak je postavljanje filtera natrag u motor. To se obično radi pomoću posebnih alata i dijelova da se postigne savršena veza između filtera i motora.

Peti korak je testiranje filtera. Ovo se obično radi pomoću posebnog skenera kako bi se provjerilo je li filter ispravno postavljen i radi li ispravno.

Koliko često treba čistiti DPF?

To ovisi o stupnju zaprljanosti filtera i o tome koliko često vozite svoje vozilo. Obično se preporučuje da se DPF čisti najmanje jednom godišnje ili češće ako se vozilo koristi često. Također je važno redovito provjeravati stanje filtera, čak i ako ga ne čistite. To će vam pomoći da izbjegnete kvarove i usporavanje motora.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)