Koje su euro norme za ispušne plinove u dizel motorima?

Koje su euro norme za ispusne plinove u dizel motorima?

Što su euro norme za ispušne plinove u dizel motorima?

Euro norme su standardi koje je utvrdilo Europsko gospodarsko vijeće (EEV) za smanjenje štetnih tvari u atmosferu. Euro norme se odnose na ispušne plinove iz dizel motora. Norme su dizajnirane za smanjenje emisije štetnih tvari, kao što su ugljični dioksid, oksidi azota i čestice. Kako bi se postiglo ovo, proizvođači moraju instalirati sustave za obradu ispušnih plinova kako bi smanjili emisiju štetnih tvari.

Kako to utječe na vozila s dizel motorima?

Kad se Euro norme primijene, proizvođači vozila moraju instalirati sustave za obradu ispušnih plinova kako bi smanjili emisiju štetnih tvari. U slučaju dizel motora, to obično uključuje instaliranje uređaja za filtriranje čestica, kao i sustava za kontrolu emisije oksida azota, kako bi se smanjili ispušni plinovi. U praksi to znači da vozila s dizel motorima mogu proizvesti manje štetnih tvari, što znači da će biti manje zagađenje okoliša.

Koje su euro norme za ispušne plinove u dizel motorima?

Postoje različite euro norme koje se odnose na ispušne plinove u dizel motorima. Najčešće se koriste Euro 5 i Euro 6 norme.
Euro 5 norma odnosi se na vozila izgrađena nakon 1. siječnja 2011. godine. Ova norma zahtijeva da vozila proizvedu manje od 0,08 g/km ugljičnog dioksida (CO2) i manje od 0,005 g/km čestica.
Euro 6 norma odnosi se na vozila izgrađena nakon 1. siječnja 2014. godine. Ova norma zahtijeva da vozila proizvedu manje od 0,06 g/km ugljičnog dioksida (CO2) i manje od 0,005 g/km čestica.

Zaključak

Euro norme za ispušne plinove su važan alat za smanjenje emisije štetnih tvari u atmosferu. Oni su dizajnirani za smanjenje emisije ugljičnog dioksida, oksida azota i čestica iz dizel motora. Euro norme zahtijevaju da proizvođači vozila instaliraju sustave za obradu ispušnih plinova kako bi smanjili emisiju štetnih tvari. Najčešće se koriste Euro 5 i Euro 6 norme.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)