02/10/2023

Što je DPF?

DPF (Diesl Particulate Filter) je filter koji se koristi za filtriranje čestica čađi iz motora. Nalazi se u ispušnom sustavu i može smanjiti emisiju čestica čađi za više od 90%. DPF-ovi su obvezni u većini vozila modernih automobila, posebno u vozilima s dizelskim motorima.

Što je DPF regeneracija?

DPF regeneracija je proces u kojem se DPF čisti kako bi se izbjeglo začepljenje. To se obično obavlja automatski, ali ako se začepi DPF, može se obaviti i ručna regeneracija. Postoje različiti načini regeneracije DPF-a, ovisno o proizvođaču vozila.

Kako se DPF regenerira?

Postoje dva osnovna načina regeneracije DPF-a. Prvi je automatska regeneracija, koja se obično obavlja tijekom vožnje. Tijekom ove vrste regeneracije, sustav će automatski povećati temperaturu ispuha radi poboljšanja cirkulacije zraka u ispušnom sustavu. Povećanje temperature će pomoći u izgaranju čestica čađi koje se nakupljaju u DPF-u.

Druga vrsta regeneracije je ručna regeneracija. Ova vrsta regeneracije se obično koristi kada se DPF začepi. Kako bi se obavila ručna regeneracija, potrebno je izvršiti određene postupke, ovisno o proizvođaču vozila. Obično, to uključuje pokretanje vozila na bržu brzinu, kako bi se povećala temperatura ispušnih plinova. Također, može biti potrebno i dodavanje dodatnog goriva u motor, kako bi se povećala temperatura.

Zaključak

DPF je filter koji se koristi za filtriranje čestica čađi iz motora. Regeneracija DPF-a je proces u kojem se DPF čisti kako bi se izbjeglo začepljenje. Postoje dva osnovna načina regeneracije DPF-a: automatska regeneracija i ručna regeneracija. Automatska regeneracija obično se obavlja tijekom vožnje, dok se ručna regeneracija obično koristi kada se DPF začepi. Za obavljanje regeneracije, potrebno je izvršiti određene postupke, ovisno o proizvođaču vozila.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)