02/10/2023

Kako se znaju znakovi da DPF treba ciscenje?

Kako se znaju znakovi da DPF treba čišćenje?

Diesel particulat filter (DPF) je filtar koji se koristi u modernim dizelašima kako bi se smanjila emisija čestica čađi. DPF-ovi se često čiste kako bi se održala njihova učinkovitost, ali neki vlasnici ne znaju kada je potrebno započeti čišćenje. Evo nekoliko znakova koji ukazuju da je DPF zaprljan i treba ga očistiti:

Povećan konzum motornog ulja

Ako primijetite da se potrošnja motornog ulja stalno povećava, to može biti znak da je DPF zaprljan. DPF blokira čestice čađi iz izduvnih plinova i može začepiti kanale za ulje za čišćenje. Ako se kanali začepaju, ulje se ne može ispirati i dolazi do povećanja potrošnje ulja.

Povećana potrošnja goriva

Ako primijetite da je potrošnja goriva u vašem dizelašu povećana, to bi također moglo ukazivati da je DPF zaprljan. DPF se čisti korištenjem posebnog procesa u kojem se izazivaju visoke temperature kako bi se čestice čađi uništile. Ako je DPF zaprljan, ovaj proces se može ponoviti više puta da bi se uklonila čađ, što znači da će se potrošnja goriva povećati.

Gubitak snage

Gubitak snage je još jedan znak da je DPF zaprljan. Ako je DPF zaprljan, tijekom procesa čišćenja, dizel motor može izgubiti snagu. U nekim slučajevima to može biti dovoljno da se motor ugasi. To je posebno važno kod vozila koja koriste katalitičke pretvarače, jer ih pregrijavanje može oštetiti.

Neispravan OBD-II kodovi

Ako se pronađu neispravni OBD-II kodovi, to može biti znak da je DPF zaprljan. OBD-II kodovi se koriste za dijagnosticiranje problema sa vozilom. Kodovi koji se odnose na DPF mogu ukazivati na probleme s filterom i znak su da je potrebno očistiti DPF.

Zaključak

Kako biste izbjegli probleme s DPF-om, potrebno je redovito ga čistiti. Ako se pojave gore navedeni znakovi, to može biti znak da je DPF zaprljan i da je potrebno čišćenje. Ako primijetite bilo koji od ovih znakova, obratite se vlasniku automobila ili servisu kako biste provjerili stanje DPF-a.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)