02/10/2023

Što može uzrokovati da DPF zahtijeva čišćenje?

Diesel particulate filter (DPF) je dio motora dizela koji se koristi za smanjenje ispušnih plinova. DPF filtrira čestice iz ispušnih plinova, kako bi se smanjila emisija štetnih plinova. Iako DPF može smanjiti emisije štetnih plinova, postoji nekoliko stvari koje mogu uzrokovati da DPF zahtijeva čišćenje.

Nepravilna upotreba

Jedan od najčešćih uzroka koji zahtijevaju čišćenje DPF-a je nepravilna upotreba. Ako vozači ne koriste svoje dizelske motore u skladu s preporukama proizvođača, to može dovesti do začepljenja DPF-a. Na primjer, ako se dizelski motore koriste u kratkim, prekomjernim preletima, to može uzrokovati da DPF prebrzo postane začepljen.

Niska kvaliteta goriva

Drugi mogući uzrok koji zahtijeva čišćenje DPF-a je korištenje niskokvalitetnog goriva. Ako se koristi niskokvalitetno gorivo, to može dovesti do začepljenja DPF-a. Niskokvalitetno gorivo može također dovesti do povećanog trošenja goriva, što je još jedan razlog zašto bi se trebalo izbjegavati.

Nepravilni servisi

Nepravilno održavanje dizelskog motora također može dovesti do čestog čišćenja DPF-a. Ako se ne izvode redoviti servisi, to može dovesti do povećanog trošenja goriva i neispravnosti motora. Ovo može dovesti do začepljenja DPF-a, što zahtijeva čišćenje.

Visoka razina vlage

Visoka razina vlage u dizelskom motoru može dovesti do začepljenja DPF-a. Vlaga može dovesti do stvaranja kondenzata u ispušnim plinovima, što zatim može začepiti DPF. Ako se ova situacija ne otkrije u ranoj fazi, to može dovesti do ozbiljnih problema s motorom.

Zaključak

Iako DPF može smanjiti emisije štetnih plinova, postoji nekoliko razloga zašto bi DPF mogao zahtijevati čišćenje. Nepravilna upotreba, niska kvaliteta goriva, nepravilna održavanja i visoka razina vlage u motoru sve mogu dovesti do začepljenja DPF-a, što zahtijeva čišćenje. Da bi se izbjegli ovi problemi, potrebno je redovito održavanje motora i izbjegavanje nepravilne upotrebe.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)