02/10/2023

Što je DPF?

DPF (Diesel Particulate Filter) je filtar za čađu sa dizel motora koji se koristi da smanji emisiju štetnih čestica u vazduhu. Filter se nalazi u više dizel motora i ima za cilj da zaštiti okolinu od štetnih gasova izduvnog sistema.

Kako deluje DPF?

Kada dizel motor radi, postoje čestice sa kojima filter treba da se izbori. DPF koristi sloj poroznog materijala kako bi se uhvatili čestice i sprečio da one izađu u vazduh. Međutim, kako čestice napreduju, filter postaje gušći, što dovodi do smanjenja snage motora.

Koju Oprema je Potrebna za Regeneraciju DPF-a?

Ako filter postane previše gust, on ne može da radi kako treba, i regeneracija je potrebna da se filter očisti ili zameni. Regeneracija DPF-a zahteva određenu opremu koja će pomoći da se filter očisti ili zameni.

Oprema za Čišćenje

Prva oprema koja je potrebna za regeneraciju DPF-a je oprema za čišćenje. Ova oprema se koristi da se filter očisti od nakupljenih čestica i spreči da se filter začepi. Oprema za čišćenje obično uključuje četkicu i usisivač.

Oprema za Zamenu

Ako filter više ne može da se očisti, potrebna je oprema za zamenu. Oprema za zamenu obično uključuje filter za zamenu, ključ za zadnju stranu motora, alatku za dizanje motora i nož za odvijanje filtera.

Ostala Oprema

Pored ovog osnovnog alata, potrebno je i nekoliko drugih vrsta opreme. Oprema uključuje četkicu za čišćenje filtera, alatke za odvijanje čepova, zavrtnjeva i prirubnica, kao i kompresor za čišćenje filtera.

Zaključak

Regeneracija DPF-a je veoma važan postupak, jer on sprečava da filter bude potpuno začepljen. Kako bi se izvršila regeneracija, potrebna je odgovarajuća oprema. Oprema uključuje opremu za čišćenje, opremu za zamenu i neke druge alate.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)