02/10/2023

Što je DPF?

DPF (Dizelni filter čađi) je filter koji se nalazi u ispušnim sustavima motora dizela i koji filtrira čađ iz ispušnih plinova, štiteći okoliš od štetnih emisija.

Koje su moguće nepoželjne posljedice neredovitog čišćenja DPF-a?

Neredovito čišćenje DPF-a može imati nepoželjne posljedice, uključujući:

  • Povećanu potrošnju goriva – Kada se DPF ne čisti redovito, može doći do začepljenja filtra, što će rezultirati povećanom potrošnjom goriva. To znači da ćete potrošiti više goriva za istu relaciju, što će rezultirati višim troškovima.
  • Povećane emisije štetnih plinova – Ako se DPF ne čisti redovito, može doći do začepljenja filtra, što će rezultirati povećanjem emisije štetnih plinova. Ovo može imati štetne posljedice na okoliš i potencijalno na vaše zdravlje.
  • Kvarovi motora – Kada se DPF ne čisti redovito, može doći do začepljenja filtra, što će rezultirati smanjenjem protoka zraka u motor. Ovo može rezultirati kvarenjem motora, što može biti skupo za popravak.

Kako redovito čistiti DPF?

Postoji nekoliko načina na koje možete redovito čistiti DPF. Najjednostavniji način je preko običnog servisa motora, gdje će vaš mehaničar provjeriti stanje filtra i, ako je potrebno, ga očistiti. Također možete koristiti posebne čistače DPF-a koji će pomoći u uklanjanju čađi iz filtra.

Zaključak

Redovito čišćenje DPF-a je od ključne važnosti za zdravlje vašeg motora i okoliša. Ako se DPF ne čisti redovito, mogu se pojaviti nepoželjne posljedice, uključujući povećanu potrošnju goriva, povećane emisije štetnih plinova i kvarovi motora. Stoga se preporučuje redovito čišćenje DPF-a kako bi se izbjegle ove nepoželjne posljedice.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)