02/10/2023

Šta je DPF sistem?

DPF (Dizel Partikularni Filter) sistem je skup komponenti koje se koriste za filtriranje čestica i druge štetne materije u dizel motoru. Ovi sistemi se obično koriste u modernim dizel vozilima da bi se smanjila emisija štetnih materija u vazduh.

Koje su glavne komponente DPF sistema?

Glavne komponente DPF sistema su:

  • DPF Filter: Ovo je glavna komponenta sistema. Ona filtrira čestice iz izduvnih gasova tako što ih odbija. Filter se mora periodično čistiti da bi se održala njegova efikasnost.
  • Odsisivač: Ovo je dodatak DPF filteru koji pomaže u čišćenju filtera. Odsisivač “izvlači” čestice iz filtera, omogućavajući tako njegovo čišćenje.
  • Senzori: Ovi senzori služe za praćenje performansi i stanja DPF sistema. Oni šalju podatke elektronskoj upravljačkoj jedinici, koja onda odlučuje da li će biti potrebno čišćenje filtera ili ne.
  • Elektronska upravljačka jedinica: Ova jedinica kontroliše sve elemente DPF sistema. Ona obrađuje podatke sa senzora i odlučuje da li će biti potrebno čišćenje filtera. Takođe, ona može da aktivira druge komponente sistema, kao što su odsisivači i ventili.
  • Ventili: Ovi ventili su korišćeni za kontrolu protoka gasova u sistemu. Oni mogu da regulišu količinu vazduha koja ulazi u DPF filter i da otvore kanale za izlaz čestica iz filtera.

Zaključak

DPF sistem je skup komponenti koje se koriste za smanjenje emisija štetnih materija u vazduh. Glavne komponente DPF sistema su DPF filter, odsisivač, senzori, elektronska upravljačka jedinica i ventili. Ovi sistemi su važni za zaštitu okoline i zdravlja ljudi, jer pomažu da se smanji količina štetnih materija u vazduhu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)