02/10/2023

Koje su tipicne znakove da DPF treba ocistiti?

Što je DPF?

DPF ili filtar prašine iz dizel motora je skup filtara koji se nalaze u dizel motoru i imaju za cilj smanjiti emisije štetnih plinova. DPF se nalazi na kraju ispušnih cijevi i uzima u zraku čestice i plinove koji se nalaze u ispušnim plinovima.

Koje su tipične znakove da DPF treba očistiti?

Kada se DPF blokira, motor će prestati raditi i to će se dogoditi ako se ne očisti redovito. Kako biste izbjegli takve probleme, morate biti svjesni znakova koji ukazuju da DPF treba očistiti.

Neispravni pokazatelji rada motora

Ako primijetite da rad motora nije normalan ili se motor ne uključuje kako treba, to je jedan od prvih znakova da DPF treba očistiti. Također, ako motor počinje raditi sporije ili čak pregrijavati, to je još jedan znak da DPF treba očistiti.

Povećana potrošnja goriva

Kada se DPF blokira, motor će trošiti više goriva kako bi ostvario isti razinu performansi. To će rezultirati višom potrošnjom goriva i nižim performansama.

Čudan zvuk

Ako primijetite da motor zvuči čudno, to može biti znak da DPF treba očistiti. Postoje različiti zvukovi koji mogu biti znak da DPF treba očistiti, uključujući zvukove koje inače ne čujete kada je motor u pogonu.

Češće grejanje motora

Ako mototr češće nego inače treba da se zagrije, to može biti znak da DPF treba očistiti. U takvim slučajevima, motor će biti teže pokretan ili će se čak uopće ne pokretati.

Kontrola emisija

Kada se DPF blokira, motor će ispuštati zagađujuće plinove u većim količinama nego što je dozvoljeno. To će biti jasan znak da DPF treba očistiti.

Zaključak

DPF je važan dio svakog dizel motora i potrebno ga je periodično čistiti kako bi se motor mogao pravilno i sigurno funkcionirati. Ako primijetite bilo koji od navedenih znakova da DPF treba očistiti, trebate odmah djelovati kako biste izbjegli ozbiljne probleme s motorom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)