29/05/2024

Što je DPF filter?

DPF filter ili filter čestica dušika je filter koji se koristi u automobilima s dizelskim motorima radi smanjenja emisije čestica u zagađenom zraku. DPF filter se nalazi na ispušnom sustavu automobila i služi za filtriranje i zadržavanje zagađujućih čestica iz ispušnih plinova.

Koji su mogući simptomi kvarova DPF filtra?

Postoji nekoliko simptoma koji upućuju na kvar DPF filtra:

  • Promjena u učinku motora, ili smanjenje snage.
  • Neuobičajene vibracije u uređaju.
  • Neuobičajeni zvukovi iz motora.
  • Povećano potrošenje goriva.
  • Konstantno upaljen Check Engine svjetlo na automobilu.

Ako se ovi simptomi pojave, potrebno je odmah kontaktirati servisnu radionicu. Prilikom popravka DPF filtra, potrebno je ukloniti DPF filter i procijeniti stupanj začepljenosti. Ako je filter začepljen, može biti potrebno čišćenje ili zamjena filtra.

Kako se DPF filter začepljuje?

DPF filter se začepljuje zbog prekomjerne količine čestica dušika (NOx) u ispušnim plinovima. To se događa jer motor nije dovoljno vruć da bi pročistio plinove. To se može dogoditi ako se automobil previše vuče ili ako se dugo vozi na kratkim udaljenostima.

Kako se DPF filter čisti?

DPF filter se može čistiti regeneracijom, što znači da će motor biti vruć da bi se oslobodio čestica dušika. Međutim, ovo se ne može učiniti u svim situacijama i često će biti potrebna zamjena filtera.

Zaključak

DPF filter je važan dio ispušnog sustava automobila s dizelskim motorima. Ako se primijete simptomi kvarova DPF filtra, potrebno je odmah se obratiti servisnoj radionici. Prilikom popravka DPF filtra, potrebno je ukloniti filter i procijeniti stupanj začepljenosti. U nekim slučajevima, filter može biti potrebno čišćenje ili zamjena.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)