Koji su učinci EGR-a na performanse dizel motora?

Koji su ucinci EGR-a na performanse dizel motora?

Što je EGR?

EGR ili recirkulacija izduvnih plinova je sistem koji ponovo usmjerava izduvne plinove u cilindar motora. U tom procesu se vraćaju dijelovi plina koji bi inače bili izbačeni iz motora. EGR-ov je glavni cilj smanjiti emisiju štetnih plinova, kao što su oksidi azota (NOx).

Kako EGR utječe na performanse dizel motora?

EGR je koristan za smanjenje emisija štetnih plinova, ali to može utjecati na performanse motora. Kada se izduvni plinovi vrate u cilindar, to smanjuje sadržaj kisika u cilindru, što znači da motor može proizvoditi manje snage. Također, vraćanje izduvnih plinova može dovesti do stvaranja slosa u cilindru, što uzrokuje smanjenu učinkovitost motora.

Kako se EGR može iskoristiti za poboljšanje performansi dizel motora?

Iako EGR može smanjiti performanse dizela, postoje načini na koje se može iskoristiti za poboljšanje performansi. Jedan od načina je upotreba EGR-a u kombinaciji s drugim sistemima, kao što su sistemi za ubrizgavanje goriva i turbo punjači. Kombinacijom ovih sistema, EGR se može iskoristiti za povećanje snage i smanjenje potrošnje goriva. Osim toga, EGR može biti koristan za smanjenje emisija štetnih plinova, što je posebno važno za dizel motore.

Zaključak

EGR može utjecati na performanse dizel motora, ali uz dobru upotrebu može poboljšati performanse i smanjiti emisiju štetnih plinova. Sistem za recirkulaciju izduvnih plinova treba biti pravilno postavljen i postavljen u kombinaciji s drugim sistemima, kako bi se postiglo najbolje rezultate.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)