13/06/2024

Kako cesto je potrebno provjeravati DPF filter?

Što je DPF filter?

DPF filter (DPF) je filter koji se koristi u modernim vozilima s dizelskim motorima. Služi za smanjenje emisije štetnih plinova iz ispušnih plinova. Filter se sastoji od mikroskopskih kanala, od kojih je svaki prekriven filterom. Kako vozilo vozi, filteri se čiste i zaustavljaju štetne čestice.

Kako često se provjerava DPF filter?

Koliko često je potrebno provjeravati DPF filter ovisi o vozilu i voznim navikama vozača. Općenito, filter treba provjeravati svakih 5.000 do 10.000 km. Ako vozite puno u gradu, možda ćete morati provjeriti filter češće, jer se filteri brže začepljuju od mnogo nečistoća u zraku.

Kako se provjerava DPF filter?

Da biste provjerili filter, morate ga skinuti iz motora. To se obično obavlja u servisu za popravak vozila. Nakon što skinete filter, trebate ga pregledati za začepljenost, oštećenja i druge nedostatke. Ako je filter začepljen, možete ga čistiti ili zamijeniti.

Kako se spriječi začepljenje DPF filtera?

Najbolji način da se spriječi začepljenje DPF filtera je vožnja na duge relacije, jer će to omogućiti filteru da se čisti i ispira. Također, treba izbjegavati vožnju u gradskoj vožnji, jer će se u tom slučaju filter brže začepiti. Izbjegavajte vožnju u zagušenim područjima s puno mrlja. Također, trebali biste redovito mijenjati ulje u motoru i redovito servisirati vozilo.

Zaključak

DPF filter je važan dio modernih vozila s dizelskim motorima, jer pomaže smanjiti emisiju štetnih plinova. Kako često je potrebno provjeravati DPF filter ovisi o vozilu i voznim navikama vozača. U svakom slučaju, filter bi trebao biti provjeren svakih 5.000 do 10.000 km. Da biste spriječili začepljenje filtera, trebali biste se držati dugih relacija, izbjegavati vožnju u gradu i redovito servisirati vozilo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)