Koji su uobičajeni simptomi pogreške DPF-a?

Koji su uobicajeni simptomi pogreske DPF-a?

Što su uobičajeni simptomi pogreške DPF-a?

DPF (Diesel Particulate Filter) je sastavni dio ispušnih sustava dizelskih vozila. Njegova funkcija je zaustaviti štetne čestice iz dizelskog izduvnog plina. No, kao i svi mehanički dijelovi, DPF filter se može pokvariti. Kada se to dogodi, postoje neki uobičajeni simptomi koje vozači trebaju znati.

Uobičajeni simptomi pogreške DPF-a

Kada DPF filter nije u funkciji, vozači mogu primijetiti nekoliko uobičajenih simptoma. Prvi je smanjenje snage motora. Kada DPF filter postane preopterećen, motor će izgubiti snagu jer će sistem ispušnih plinova postati sužen. Drugi simptom je promjena u obliku dima ispušnih plinova. Normalno, dim je bijele ili sive boje, no kada DPF filter postane neispravan, dim je obično crne boje. Treći znak je upozorenje vozaču da je potrebno DPF filter očistiti. Na nekim vozilima zaslona će se pojaviti upozorenje vozaču da treba očistiti DPF filter. Četvrti znak je visoka razina čestica u izduvnom plinu. Kada DPF filter postane neispravan, razina čestica u izduvnom plinu će biti iznad normalnih razina.

Kako se dijagnosticira pogreška DPF-a

Kada vozač primijeti bilo koji od gore navedenih simptoma, potrebno je provjeriti stanje DPF filtera. Najbolji način za to je korištenje dijagnostičkog skenera. Skener će pokazati kako je DPF filter u funkciji i ukazati na eventualne probleme. Ako je potrebno, DPF filter se može zamijeniti ili očistiti. Očišćenje DPF filtera ili njegova zamjena mogu biti skupe, stoga je važno da DPF filter bude redovito servisiran da bi se izbjegle pogreške.

Zaključak

DPF filter ima za zadatak zaustaviti štetne čestice iz dizelskog izduvnog plina. Međutim, kada filter postane neispravan, postoje neki uobičajeni simptomi koje vozači trebaju znati. Najbolji način za dijagnosticiranje pogreške DPF-a je korištenje dijagnostičkog skenera. Očuvanje DPF filtera u dobrom stanju je ključno za održavanje štetnih čestica u izduvnom plinu ispod normalne razine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)