13/06/2024

Što je DPF?

DPF je skraćenica za dizelski filter čestica (DPF). To je uređaj koji se nalazi na dizel motorima i koji je dizajniran da filtrira čestice čađe i druge nečistoće iz ispušnih plinova.

Kako DPF radi?

DPF je ugrađen u ispušni sustav kako bi se smanjila emisija štetnih plinova. DPF radi tako što zadržava čestice čađe i druge štetne čestice u filteru. Kad se DPF napuni česticama, motor mora proizvesti više topline da bi se očistio, što je poznato kao „regeneracija”.

Koliko često se DPF mora čistiti?

Koliko često se DPF mora čistiti ovisi o tome kako često vozite i koliko dugo. Ako vozite puno u gradskim uslovima, gdje je puno zagađenja, vaš DPF će brže začepiti. Ako vozite sporije, ili ako vozite na otvorenom ili dalekim relacijama, vaš DPF će se čistiti manje često.

U nekim slučajevima, kada je DPF već pun, može se zahtijevati profesionalno čišćenje. Ako je DPF začepljen, motor može početi manje raditi, ili čak prestati raditi, jer ne može dovoljno dobro funkcionirati bez adekvatne ispušne protok.

Kako spriječiti česte čišćenje DPF-a?

Postoje neke mjere koje možete poduzeti da bi spriječili česte čišćenje DPF-a.

Prvo, pokušajte izbjegavati vožnju u gradskim uslovima. Ako je moguće, izbjegavajte vožnju u vrijeme sa puno saobraćaja i zagađenja. Umjesto toga, pokušajte koristiti autoceste ili druge otvorene ceste gdje je manje zagađenja.

Drugo, pokušajte voziti što sporije. To će pomoći u smanjenju zagađenja i omogućiti DPF-u da se čišćenje češće.

Treće, redovito provjeravajte stanje DPF-a. To će vam dati uvid u to koliko često se DPF mora čistiti.

Zaključak

DPF je uređaj koji se nalazi na dizel motorima i koji je dizajniran da filtrira čestice čađe i druge nečistoće iz ispušnih plinova. Koliko često se DPF mora čistiti ovisi o tome kako često vozite i koliko dugo. U nekim slučajevima, kada je DPF već pun, može se zahtijevati profesionalno čišćenje. Postoje neke mjere koje možete poduzeti da bi spriječili česte čišćenje DPF-a, uključujući izbjegavanje vožnje u gradskim uslovima, vožnju sporije i redovito provjeravanje stanja DPF-a.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)