02/10/2023

Koliko cesto treba zamijeniti DPF filter?

Što je DPF filter?

DPF filter je skraćenica za filter za čestice dima ili filter za čvrste čestice. To je filter koji se koristi u dizelskim motorima kako bi se smanjila emisija čestica dima. Filter se nalazi između komore za sagorijevanje i izduvne cijevi i sastoji se od materijala koji se naziva filter za čestice dima ili filter za čvrste čestice.

Koliko često treba zamijeniti DPF filter?

Koliko često treba zamijeniti DPF filter ovisi o vašem vozilu, njegovom tipu motora, količini utrošenog goriva i stilu vožnje. U većini slučajeva preporučuje se da DPF filter zamijenite svakih 50.000 do 100.000 kilometara. To može biti češće ako se vozite u gradu ili ako često vozite na kratke udaljenosti.

Ako zamijenite DPF filter prerano, može to dovesti do preopterećenja motora, što može dovesti do viših troškova održavanja. Također, ako ga zamijenite prekasno, može dovesti do kvarova motora i emisije čestica dima više od onoga što je dozvoljeno. Stoga je važno da odaberete pravi trenutak za zamjenu DPF filtera.

Kako znati kada je vrijeme za zamjenu DPF filtera?

Postoji nekoliko znakova koje treba tražiti kako bi znali da je vrijeme za zamjenu DPF filtera. Prvi znak je porast potrošnje goriva. Kada DPF filter postane začepljen, motor će zahtijevati više goriva da se ispravno pokrene. Drugi znak je da će izduvni sustav postati vrlo vruć, što može dovesti do oštećenja.

Također, možete provjeriti stanje filtera pomoću skenera. Skener će vam pokazati koliko je filter začepljen i omogućit će vam da donesete odluku o tome trebate li zamijeniti filter ili ne. Ako je filter začepljen, preporučuje se da ga zamijenite što je prije moguće.

Kako zamijeniti DPF filter?

Prilikom zamjene DPF filtera, prvo ćete morati pristupiti filteru. To znači da ćete morati skinuti izduvnu cijev. Zatim ćete morati ukloniti filter iz motora i zamijeniti ga novim. Kada završite, provjerite da je sve pravilno montirano i da nema kvarova.

Nakon toga, možete provjeriti stanje filtera pomoću skenera. Skener će vam pokazati koliko je filter začepljen i omogućit će vam da donesete odluku o tome trebate li zamijeniti filter ili ne.

Zaključak

Koliko često treba zamijeniti DPF filter ovisi o vašem vozilu, njegovom tipu motora, količini utrošenog goriva i stilu vožnje. U većini slučajeva preporučuje se da se DPF filter zamijeni svakih 50.000 do 100.000 kilometara. Važno je da zamijenite filter u odgovarajućem vremenskom razdoblju kako biste izbjegli preopterećenje motora ili prekasno zamjenu. Prilikom zamjene filtera, trebate pažljivo pratiti upute i provjeriti da nema nikakvih kvarova.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)