29/05/2024

Što je DPF filtracija?

DPF filtracija je skraćenica za dizelski filter čestica (DPF), koji se nalazi na modernim dizel motorima. DPF-ovi su uglavnom postavljeni na vozila kako bi smanjili ispušne čestice i druge toksične tvari iz dizelskog ispuha.

Koliko dugo traje DPF filtracija?

Vrijeme potrebno za filtriranje i očišćavanje DPF-a ovisi o različitim čimbenicima, uključujući stil vožnje, vrstu vozila, kvalitetu goriva i učestalost vožnji. U prosjeku, DPF filter se može očistiti u roku od oko 20.000 kilometara do 50.000 kilometara. Međutim, s odgovarajućom vožnjom i redovitim čišćenjem, DPF filter može trajati i do 150.000 kilometara.

Kako se čisti DPF filter?

Kod većine vozila, DPF filtriranje se obavlja tijekom normalne vožnje. To se naziva „regeneracija filtra”. Regeneracija filtra omogućuje da ispušni sustav postigne optimalnu učinkovitost i da se čestice i druge štetne tvari potpuno uklanjaju iz ispušnog plina.

Međutim, postoje i druge metode čišćenja DPF-a, poput kućnog čišćenja i profesionalnog čišćenja u servisnom centru. Profesionalno čišćenje DPF-a obično se provodi uz pomoć specijaliziranog alata i sastojaka koji djeluju na cilju čišćenja filtera.

Što učiniti ako DPF filter ne radi?

Ako DPF filter ne radi, moguće je da je filter blokiran ili da je potrebno provesti regeneraciju. U ovom slučaju, potrebno je provjeriti stanje filtera i, ako je potrebno, ga zamijeniti ili poslati u servis za čišćenje.

Zaključak

Koliko dugo traje DPF filtracija ovisi o vrsti vozila, stilu vožnje i redovitom čišćenju. U prosjeku, DPF filter može trajati između 20.000 i 50.000 kilometara, ali s odgovarajućom vožnjom i redovitim čišćenjem može trajati i do 150.000 kilometara. Ako DPF filter ne radi, potrebno je provjeriti stanje filtera i, ako je potrebno, ga zamijeniti ili poslati u servis za čišćenje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)