Koliko košta popravak DPF-a?

Koliko kosta popravak DPF-a?

Što je DPF?

DPF (dizelni particulatni filter) je komponenta dizelmotora koja pročišćava izduvne plinove, uklanjajući onečišćujuće tvari – čestice koje se nazivaju čestice dijelova. DPF je ugrađen na dizelmotore kako bi zadovoljio regulative o emisiji, koje su uvedene kako bi se smanjila štetna emisija štetnih plinova u okoliš.

Kako DPF radi?

DPF radi tako što usisava čestice izduvnih plinova i zatim preko dvije temperature prolazi kroz tri faze filtriranja – kondenzaciju, adsorpciju i oxidaciju. Kondenzacija se događa kada se vodena para iz izduvnih plinova kondenzira na filteru. Adsorpcija je proces u kojem se čestice pridružuju površini filtera. Oxidacija je proces u kojem se čestice pretvaraju u manje štetne spojeve.

Koliko košta popravak DPF-a?

Cijena popravka DPF-a ovisi o vrsti vozila, modelu motora i stanju filtera. U prosjeku, popravak DPF-a košta između 500 i 1.000 eura. U nekim slučajevima, popravak može koštati i više od 1.000 eura, ovisno o vrsti vozila, modelu motora i stanju filtera. Također, postoje troškovi za servisne usluge, kao što su dijagnostika, čišćenje i testiranje.

Što uzrokuje kvar DPF-a?

Kvar DPF-a može biti uzrokovan nedovoljnim punjenjem goriva, niskom rashladnom tekućinom, neispravnom brzinom ventila, neispravnim senzorima ili pregrijavanjem motora. Pregrijavanje motora može biti posljedica prečestog korištenja klima uređaja ili dugotrajnog vožnje bez pogonskih opterećenja.

Kako spriječiti kvar DPF-a?

Kako bi se izbjegao kvar DPF-a, potrebno je redovito provoditi servis vozila. To uključuje provjeru i zamjenu goriva, ulja, filtara, ventila i senzora, kao i održavanje optimalne temperature motora. Također, vozači trebaju izbjegavati prečesto korištenje klima uređaja i vožnju bez opterećenja.

Zaključak

Popravak DPF-a može koštati između 500 i 1.000 eura, ovisno o vrsti vozila, modelu motora i stanju filtera. Kako bi se izbjegao kvar DPF-a, potrebno je redovito provoditi servis vozila, izbjegavati prečesto korištenje klima uređaja i vožnju bez opterećenja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)