13/06/2024

DPF (Diesel Particulate Filter) regeneracija je proces uklanjanja nakupljene čađe i pepela iz filtera. Ova se onečišćenja mogu nakupiti tijekom vremena i smanjiti rad i učinkovitost DPF-a.

Jedan od načina da se pomogne pri regeneraciji DPF-a je korištenje aditiva za gorivo koji sadrže deterdžente i druge kemikalije koje mogu razgraditi i otopiti čađu i pepeo koji su se nakupili u filtru. Ti se aditivi dodaju u spremnik goriva vozila i prenose kroz sustav goriva do motora, gdje izgaraju zajedno s gorivom.

Toplina i tlak koji nastaju procesom izgaranja u motoru mogu pomoći u razgradnji i uklanjanju čađe i pepela iz DPF-a. Ispušni plinovi koji prolaze kroz filtar iznijet će zagađivače iz vozila, učinkovito čisteći DPF.

Važno je napomenuti da aditivi za gorivo nisu zamjena za pravilno održavanje i čišćenje DPF-a. Ako je filtar jako začepljen ili oštećen, možda ćete ga morati odnijeti mehaničaru na profesionalno čišćenje ili zamjenu. Osim toga, važno je pažljivo slijediti upute proizvođača aditiva za gorivo i vozila ili DPF sustava kako biste osigurali da se proizvod koristi sigurno i učinkovito.

Kako korisititi aditiv za čišćenje DPF filtera

Za korištenje aditiva za gorivo kao pomoć pri regeneraciji DPF-a, možete slijediti ove korake:

  • Kupite aditiv za gorivo koji je posebno dizajniran za regeneraciju DPF-a. Ovi aditivi dostupni su u većini trgovina autodijelova ili online. Preporuka je koristiti proizvode renomiranih prozvođača kao što su STP, ABRO, LIQUI MOLY i ostali.
  • Slijedite upute na pakiranju proizvoda za miješanje aditiva za gorivo s gorivom vašeg vozila. U pravilu, je potrebno iskoristiti cijeli sadržaj bočice aditiva na 40-60 L goriva. Obavezno uliti prvo aditiv, pa tek onda napuniti rezervar gorivom, kako bi se aditiv bolje izmješao sa gorivom.
  • Vozite vozilo neko vrijeme kako biste omogućili aditivu za gorivo da prođe kroz ispušni sustav i očisti DPF.
  • Preporuka je otići na autoput, i slijediti ove upute za regeneraciju DPF filtera u vožnji.

Važno je napomenuti da aditivi za gorivo nisu zamjena za pravilno održavanje i čišćenje DPF-a. Ako je vaš DPF jako začepljen ili oštećen, možda ćete ga morati odnijeti mehaničaru na profesionalno čišćenje ili zamjenu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)