Kako prepoznati da li automobil ima DPF?

DPF (Diesel Particulate Filter) je uređaj koji se nalazi u ispušnom sistemu dizelaša i služi za filtriranje emitiranih čestica iz ispušnog gasa. Te čestice se sastoje od različitih materija, uključujući sumpor, ulje i druge organske tvari. Cilj DPF-a je smanjenje emisije štetnih tvari iz ispušnih plinova i time doprinijeti zaštiti okoliša i zdravlja ljudi.

Postoje različiti načini na koje možete proveriti da li vaše vozilo ima DPF:

  1. Provjerite uputstvo za upotrebu vozila. Ovo uputstvo obično sadrži informacije o karakteristikama i opremi vozila, uključujući i prisustvo DPF-a.
  2. Pronađite oznaku na vozilu. Neki proizvođači stavljaju oznaku na vozila koja navodi da li vozilo ima DPF ili ne. Ova oznaka se obično nalazi na prednjoj strani vozila ili na vratima.
  3. Provjerite podatke o vozilu putem VIN broja. VIN (Vehicle Identification Number) broj je unikatni identifikacijski broj svakog vozila. Možete ga pronaći u prometnoj dozvoli ili na unutrašnjoj strani vrata vozila. Koristeći online baze podataka (npr. MBdecoder za Mercedes vozila) ili upitom ovlaštenog uvoznika, možete dobiti informacije o karakteristikama vašeg vozila, uključujući i prisustvo DPF-a.
  4. Fizički pronađite DPF u ispušnom sistemu. DPF se nalazi u ispušnom sistemu vozila, tako da ako uočite nešto što izgleda kao filter u ispušnom sistemu, to je vjerojatno DPF.
DPF sustav na BMW X5

Naprednije metode provjere DPF-a

Provjera pomoću autodijagnostike

OBD (On-Board Diagnostics) dijagnostikom se može provjeriti prisustvo DPF-a u vašem vozilu. OBD sistem se koristi za praćenje rada motora i drugih sistema u vozilu, kao i za otkrivanje problema sa tim sistemima. Možete koristiti OBD skener da biste pročitali podatke iz OBD sistema vašeg vozila i tako dobili informacije o stanju i radu različitih sistema, uključujući i ispušni sistem.

Ako se OBD dijagnostikom otkrije da vaše vozilo ima DPF, to bi trebalo da se vidi u podacima koje skener pročita. Međutim, treba imati u vidu da OBD dijagnostika može otkriti samo problem sa DPF-om ako postoji, a ne i to da li on uopšte postoji ili ne. Ako želite da proverite da li vaše vozilo ima DPF, preporučujem da se posavetujete sa prodavcem ili servisom ili da pogledate uputstvo za upotrebu vašeg vozila ili podatke o vozilu putem VIN broja.

Pomoću čiste maramice oktrijte da li vaše vozilo ima DPF

Iako, nije moguće direktno pregledati količinu čađe u zadnjem loncu da bi se zaključilo da li je DPF ugrađen u vozilo. DPF filtrira čestice iz ispušnog gasa, a ne čađu iz lonca, pa se stoga ne može iz količine čađe u loncu zaključiti da li vozilo ima DPF ili ne.

Međutim, ako vaše vozilo ima DPF, to bi trebalo da utiče na količinu čađe koja se stvara u loncu. DPF filtrira čestice iz ispušnog gasa, što smanjuje količinu čestica koje ulaze u lonac i time smanjuje i količinu čađe koja se stvara u loncu. Dakle, ako vidite da je količina čađe u loncu manja nego što ste očekivali, to bi moglo da ukaže na to da vaše vozilo ima DPF. Međutim, to ne može biti jedini dokaz da vozilo ima DPF, jer postoje i drugi faktori koji mogu uticati na količinu čađe u loncu, poput vrste goriva koje se koristi ili načina na koji se vozilo koristi.

Da biste bili sigurni da li vaše vozilo ima DPF ili ne, preporučujem da se posavetujete sa prodavcem ili servisom ili da pogledate uputstvo za upotrebu vašeg vozila ili podatke o vozilu putem VIN broja.


Objavljeno

u

autor/ica

Oznake:

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)