11/12/2023

DPF (Diesel Particulate Filter) je uređaj koji se nalazi u ispušnom sistemu dizelaša i služi za filtriranje emitiranih čestica iz ispušnog gasa. Te čestice se sastoje od različitih materija, uključujući sumpor, ulje i druge organske tvari. Cilj DPF-a je smanjenje emisije štetnih tvari iz ispušnih plinova i time doprinijeti zaštiti okoliša i zdravlja ljudi.

Postoje različiti načini na koje možete proveriti da li vaše vozilo ima DPF:

  1. Provjerite uputstvo za upotrebu vozila. Ovo uputstvo obično sadrži informacije o karakteristikama i opremi vozila, uključujući i prisustvo DPF-a.
  2. Pronađite oznaku na vozilu. Neki proizvođači stavljaju oznaku na vozila koja navodi da li vozilo ima DPF ili ne. Ova oznaka se obično nalazi na prednjoj strani vozila ili na vratima.
  3. Provjerite podatke o vozilu putem VIN broja. VIN (Vehicle Identification Number) broj je unikatni identifikacijski broj svakog vozila. Možete ga pronaći u prometnoj dozvoli ili na unutrašnjoj strani vrata vozila. Koristeći online baze podataka (npr. MBdecoder za Mercedes vozila) ili upitom ovlaštenog uvoznika, možete dobiti informacije o karakteristikama vašeg vozila, uključujući i prisustvo DPF-a.
  4. Fizički pronađite DPF u ispušnom sistemu. DPF se nalazi u ispušnom sistemu vozila, tako da ako uočite nešto što izgleda kao filter u ispušnom sistemu, to je vjerojatno DPF.
DPF sustav na BMW X5

Naprednije metode provjere DPF-a

Provjera pomoću autodijagnostike

OBD (On-Board Diagnostics) dijagnostikom se može provjeriti prisustvo DPF-a u vašem vozilu. OBD sistem se koristi za praćenje rada motora i drugih sistema u vozilu, kao i za otkrivanje problema sa tim sistemima. Možete koristiti OBD skener da biste pročitali podatke iz OBD sistema vašeg vozila i tako dobili informacije o stanju i radu različitih sistema, uključujući i ispušni sistem.

OBD dijagnostikom se može otkriti da li vaše vozilo ima DPF, na način da se pročitaju trenutne vrijednosti u upravljačkoj jedinici motora. Međutim, treba imati u vidu da neke (jeftinije) OBD dijagnostike mogu otkriti samo problem sa DPF-om ako postoje, a ne i to da li on uopće i postoji na automobilu. Ako želite da provjerite da li vaše vozilo ima DPF, preporučujem da se posavjetujete sa prodavačem ili servisom ili da pogledate uputstvo za upotrebu vašeg vozila ili podatke o vozilu putem VIN broja.

Pomoću čiste maramice oktrijte da li vaše vozilo ima DPF

Iako, nije moguće direktno pregledati količinu čađe u zadnjem loncu da bi se zaključilo da li je DPF ugrađen u vozilo. Međutim, ako vaše vozilo ima DPF, to bi značilo da količina čađe u zadnjem ispušnom loncu je minimalna. DPF filtrira čestice iz ispušnih plinova, što smanjuje količinu čestica koje ulaze u lonac i time smanjuje i količinu čađe koja se stvara u loncu. Dakle, ako vidite da je količina čađe u loncu manja nego što ste očekivali, to bi trebalo pokazati na to da vaše vozilo ima DPF. Međutim, to ne može biti jedini dokaz da vozilo ima DPF, jer postoje i drugi faktori koji mogu uticati na količinu čađe u loncu, poput vrste goriva koje se koristi ili načina na koji se vozilo koristi.

Da biste bili sigurni da li vaše vozilo ima DPF ili ne, preporučujem da se posavjetujete sa prodavačem ili servisom ili da pogledate priručnik za upotrebu vašeg vozila ili podatke o vozilu putem VIN broja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)