13/06/2024

Što je DPF filter?

DPF filter (Diesel Particulate Filter) je filtar koji se koristi u modernim dizel motorima da bi se smanjila emisija čestica čađi. Filtar se nalazi u izduvnom sustavu i sastoji se od nehrđajućeg čelika ili keramike unutar koje se nalazi poseban materijal koji apsorbira čestice čađi.

Kako radi DPF filter?

DPF filter radi tako da ulazni zrak prolazi kroz poseban materijal koji se nalazi unutar filtra i apsorbira čestice čađi. Zatim se čestice čađi pretvaraju u vodenu paru i ispuštaju u izduvni sustav.

Kako znati kada je potrebno čišćenje DPF filtra?

Postoje određeni znakovi koji pokazuju da je potrebno čišćenje DPF filtra. To uključuje:

– Povećano potrošnja goriva
– Muljavo i nepotpuno sagorijevanje goriva
– Povećana emisija čestica
– Smanjena snaga motora
– Povećanje dima iz izduvnog sustava

Ako primijetite ove znakove, trebali biste odmah potražiti stručnu pomoć jer filtar može biti zaštitom od kvara motora.

Je li čišćenje DPF filtra skupo?

U većini slučajeva, čišćenje DPF filtra nije skupo. To ovisi o tome kakvo vam je vozilo i koliko je filtar zaprljan. Filtar se može očistiti kemikalijama ili posebnim strojem za čišćenje. Ako se odlučite za stroj za čišćenje, cijena čišćenja može biti između 100 i 200 eura. Ako se odlučite za čišćenje kemikalijama, cijena čišćenja može biti između 25 i 50 eura. Također, može biti potrebno zamijeniti filtar ako je prezaprljan ili oštećen. U tom slučaju, cijena će biti veća.

Zaključak

Čišćenje DPF filtra nije uvijek skupo i može vam pomoći da smanjite potrošnju goriva i snižite emisiju čestica. Međutim, važno je da ga redovito čistite i da pravovremeno reagirate na bilo kakve simptome kvara. Tako ćete izbjeći veće troškove zamjene ili popravka.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)