02/10/2023

Što je EGR?

EGR (Exhaust Gas Recirculation) je sistem koji se koristi u motornim vozilima da bi se smanjila emisija štetnih plinova u atmosferu. Sistem se sastoji od ventila koji recirkulira dio ispušnih plinova natrag u unutrašnjost motora.

Zašto je EGR potreban?

EGR sistem se obično koristi u vozilima sa dizel motorima. Glavni cilj EGR sistema je smanjenje emisije štetnih plinova u atmosferu. Ovi štetni plinovi uključuju ugljen-dioksid, sumpor-dioksid i azot-dioksid. Smanjenje emisije ovih plinova je važno za zaštitu okoliša.

EGR sistem također pomaže u poboljšanju efikasnosti motora. To se postiže tako što se dio ispušnih plinova recirkulira natrag u motor radi hlađenja. To također smanjuje rizik od pregrijavanja motora.

Što je Europska norma?

Europska norma je skup zakona i regulativa koje reguliraju emisiju štetnih plinova u Europi. U tu svrhu postoje stroži propisi o emisiji štetnih plinova u Europi nego u drugim dijelovima svijeta.

Je li EGR obvezan za dizelska vozila u Europskoj normi?

Da, EGR sistem je obvezan za dizelska vozila u Europskoj normi. Europska norma zahtijeva da sva dizelska vozila imaju EGR sistem kako bi se smanjila emisija štetnih plinova u atmosferu. Ovo je zbog toga što dizelski motori ispuštaju veću količinu štetnih plinova nego benzinski motori.

Zaključak

EGR sistem je obvezan za dizelska vozila u Europskoj normi. Glavni razlog za to je smanjenje emisije štetnih plinova u atmosferu. EGR sistem također pomaže u poboljšanju efikasnosti motora.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)