Kako se provjerava da li je DPF filter izgorio?

Što je dpf filter?

DPF filter, ili filtar za čestice dušika (eng. Diesel Particulate Filter) je filtar koji se koristi u dizelskim motorima koji se koriste u automobilima i drugim vozilima. Filter ima za cilj smanjiti emisiju čestica dušika u atmosferu.

Kako se provjerava da li je DPF filter izgorio?

Postoji nekoliko načina na koje možete provjeriti da li je vaš DPF filter izgorio ili ne. Prvo, možete provjeriti njegov izgled. Ako je filter zaista izgorio, moglo bi biti vidljivo na njemu. Također, možete provjeriti da li se spojnice i ventili filtera jasno vide.

Drugi način da se provjeri da li je vaš DPF filter izgorio je da se provjeri temperatura motora. Ako temperatura motora prelazi normalne granice, to može biti znak da je filter izgorio.

Treći način da se provjeri da li je filter izgorio je da se provjere i čišćenje i regeneracija filtera. Ako se procesi čišćenja i regeneracije počnu događati prečesto, to može biti znak da je filter već izgorio.

Četvrti način da se provjeri da li je filter izgorio je da se napravi analiza motora. Ova analiza će vam pokazati količinu čestica dušika koje se izbacuju iz motora. Ako je ta količina prevelika, to može biti znak da je filter izgorio.

Kako se uklanja izgorjeli DPF filter?

Kad se potvrdi da je filter izgorio, mora se ukloniti. To se može učiniti tako da se prvo ukloni zaštitna kutija filtera i zatim se uklanja sam filter. Nakon što je filter uklonjen, mora se zamijeniti novim filterom.

Zaključak

DPF filter je izuzetno važan za funkcioniranje dizelskih motora. Stoga je važno provjeriti da li je filter izgorio i ukloniti ga ako je potrebno. Možete to učiniti na nekoliko načina, koji su opisani u ovom članku.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)