02/10/2023

Je li Euro 5 norma za vozila koja se proizvode od 2009.?

Što je Euro 5 norma?

Euro 5 je EU norma za emisije za sva vozila koja se proizvode od 2009. godine. Norma zahtjeva da vozila proizvedena od 2009. godine u sebi imaju manju razinu emisija onečišćujućih tvari u odnosu na one u Euro 4 normi, što je bila norma prethodno.

Što je Euro 4 norma?

Euro 4 je bio standard EU-a za emisije za sva vozila proizvedena od 2005. do 2008. godine. Norma je zahtijevala da vozila proizvedena u tom razdoblju u sebi imaju manju razinu emisija onečišćujućih tvari u odnosu na one u Euro 3 normi.

Kako Euro 5 smanjuje onečišćenje?

Euro 5 norma zahtijeva da se vozila proizvedena od 2009. godine u sebi imaju nižu razinu emisija onečišćujućih tvari. To se postiže poboljšanjem sustava za obradu goriva, ograničavanjem postotka olova u benzinu i smanjenjem sadržaja dušikovih oksida (NOx) u izduvnim plinovima.

Koje vozila su zahvaćena Euro 5 normom?

Euro 5 norma zahvaća sva vozila, uključujući automobile, kamione, motore i motocikle. Sva vozila proizvedena od 2009. godine moraju se pridržavati Euro 5 norme.

Kakvi su prednosti Euro 5 norme?

Euro 5 norma ima mnoge prednosti. Prvo, smanjuje emisije onečišćujućih tvari u zrak. To pomaže smanjenju razine štetnih emisija koje utječu na zdravlje ljudi i okoliš. Drugo, smanjuje troškove goriva za vozače jer vozila zahvaćena Euro 5 normom imaju manje potrošnje goriva.

Što se događa ako vozilo ne zadovoljava Euro 5 normu?

Vozila koja ne zadovoljavaju Euro 5 normu neće biti dopuštena na cestama u Europskoj uniji. Također, vozila koja ne zadovoljavaju Euro 5 normu će biti kažnjena većom cijenom goriva ili će biti izložena dodatnim porezima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)