Kako se izmjeravaju emisije u Euro normi dizela?

Što su Euro norme dizela?

Euro norme dizela su zakonski propisi koji reguliraju emisiju štetnih spojeva iz dizelskih motora. Standardi se mijenjaju s vremenom kako bi se ograničila emisija ugljičnog dioksida i drugih štetnih spojeva. Euro norme dizela se razlikuju u raznim zemljama, a postoje i različite verzije unutar iste zemlje.

Kako se izmjeravaju emisije u Euro normi dizela?

Postoji nekoliko načina na koje se izmjeravaju emisije u Euro normi dizela. Prvi način je korištenje tzv. “emisionog testa”. Ovaj se test obično izvodi u posebno opremljenoj laboratorijskoj prostoriji ili na otvorenom. Pri emisionom testu se u komoru za ispitivanje postavlja vozilo, a zatim se uz pomoć različitih uređaja mjere radne performanse i emisija štetnih spojeva.

Drugi način za mjerenje emisija iz dizela je korištenje tzv. “on-board diagnostičkih uređaja”. On-board diagnostički uređaj se ugrađuje u vozilo i može se koristiti za praćenje i mjerenje emisija. Uređaj mjeri razinu štetnih spojeva koji se izbacuju u atmosferu i omogućuje vozačima da prate svoje vozilo i izvršavaju potrebne korekcije.

Treći način za mjerenje emisija u Euro normi dizela je korištenje tzv. “dijagnostičkih instrumenata”. Ova vrsta instrumenata omogućuje vozačima da samostalno testiraju svoje vozilo i prate emisiju štetnih spojeva. Također, vozači mogu koristiti dijagnostičke instrumente za provjeru emisija iz vozila po završetku izmjene ulja ili zamjene filtara.

Zaključak

Euro norme dizela imaju za cilj smanjenje emisija štetnih spojeva iz dizelskih motora. Postoji nekoliko načina za mjerenje emisija, uključujući emisioni test, on-board dijagnostičke uređaje i dijagnostičke instrumente. Mjerenje emisija u Euro normi je važno kako bi se postigao zdraviji životni prostor.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)