13/06/2024

Koliko cesto je potrebno mijenjati DPF filter?

Što je DPF filter?

DPF filter (Diesel Particulate Filter) je filter koji se koristi u dizelskim motorima kako bi se smanjila emisija štetnih čestica. Cilj ovog filtra je da se smanji emisija štetnih čestica u okoliš i da se zaštite ljudi od štetnih sastojaka izduvnog gasa.

Koliko često je potrebno mijenjati DPF filter?

Koliko često treba mijenjati DPF filter zavisi od mnogih faktora, kao što su kilometraža, stil vožnje, vrsta goriva i uslovi vožnje. Preporučuje se da se DPF filter mijenja svakih 80.000-100.000 km ili svake 2-3 godine. Ipak, u nekim slučajevima može biti potrebno mijenjati filter češće, u zavisnosti od uslova vožnje. Na primer, ako vozite u gradu i često se zaustavljate, vaš DPF filter može se brže začepiti i možda će biti potrebno da ga mijenjate češće.

Kako znati da je vrijeme za mijenjanje DPF filtera?

Jedan od najboljih načina da znate da je vrijeme za mijenjanje DPF filtera jeste da pratite svoj DPF filter od strane vašeg mehaničara. On će vas upozoriti kada je vrijeme da ga mijenjate. Također, postoje i neki simptomi koji ukazuju na to da je vrijeme da se DPF filter mijenja. Na primer, ako doživite povećanje potrošnje goriva, zaustavljanje motora ili gubitak snage, moguće je da je vaš DPF filter začepljen i trebalo bi ga mijenjati.

Kako da se spriječi začepljenje DPF filtera?

Kako bi se spriječilo začepljenje DPF filtera, preporučuje se da se izbjegne kratko vožnje, kako bi se omogućilo da se filter potpuno ispere. Također je poželjno da se vozi na pravim brzinama kako bi se omogućilo da se filter potpuno ispere. Također, redovno održavanje motora je jako važno, kako bi se spriječilo da se filter začepi.

Zaključak

DPF filter je filter koji se koristi u dizelskim motorima kako bi se smanjila emisija štetnih čestica. Koliko često je potrebno mijenjati DPF filter zavisi od mnogih faktora, ali preporučuje se da se mijenja svakih 80.000-100.000 km ili svake 2-3 godine. Ako doživite povećanje potrošnje goriva, zaustavljanje motora ili gubitak snage, moguće je da je vaš DPF filter začepljen i trebalo bi ga mijenjati. Kako bi se spriječilo začepljenje DPF filtera, preporučuje se da se izbjegnu kratke vožnje, da se vozi na pravim brzinama i da se redovno vrši održavanje motora.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)