02/10/2023

Što je Euro 6 norma?

Euro 6 norma je zakonodavni okvir koji se primjenjuje na europske automobile kako bi se smanjile emisije štetnih sastojaka u atmosferu. Norma obuhvaća emisije ugljičnog dioksida (CO2) i drugih štetnih materija, uključujući i one koje nastaju pri sagorijevanju motornog goriva, kao što su dušikovi oksidi (NOx).

Koliko Euro 6 norma smanjuje emisiju NOx?

Euro 6 norma znatno smanjuje emisiju NOx, za više od 80% u usporedbi s prethodnim Euro 5 normom. Ova norma zahtijeva od proizvođača automobila da smanje emisiju NOx na najviše 0,08 g/km. S obzirom na to da je Euro 5 norma zahtijevala da se emisije NOx smanje na najviše 0,5 g/km, jasno je vidljivo koliko je Euro 6 norma doprinijela smanjenju emisije NOx.

Uz to, Euro 6 norma zahtijeva i da se smanji emisija ugljičnog dioksida (CO2), za više od 25%. Za vozila s benzinskim motorima, zahtijevana je emisija CO2 od najviše 95 g/km, dok je za vozila s dizelskim motorima zahtijevana emisija CO2 od najviše 85 g/km.

Kako Euro 6 norma smanjuje emisiju NOx?

Euro 6 norma smanjuje emisiju NOx kroz nekoliko različitih mjera:

1. Smanjenje pritiska u cilindru.

2. Primjena tehnologije katalizatora s višestupnjevom obradom zraka.

3. Primjena sustava za pranje zraka.

4. Primjena novih dizelskih motora s neprekidnim uvođenjem zraka.

5. Primjena sustava za kontrolu emisije.

6. Primjena posebnih tehnologija za smanjenje emisije NOx.

Zaključak

Euro 6 norma značajno smanjuje emisiju NOx u usporedbi s prethodnim Euro 5 normom. Uvođenjem različitih mjera, kao što su smanjenje pritiska u cilindru, primjena tehnologije katalizatora s višestupnjevom obradom zraka te primjena sustava za pranje zraka, Euro 6 norma omogućuje proizvođačima automobila da smanje emisiju NOx na najviše 0,08 g/km.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)