02/10/2023

Sto je DPF filter i kako funkcionira?

Što je DPF filter?

DPF filter (Dizel Particulate Filter) je filter koji se koristi u dizel motorima kako bi se smanjila emisija čestica ugljika i onečišćenje okoliša. Ovi filteri se koriste u modernim dizel motorima kako bi se smanjila emisija štetnih materija u zrak i zaštitila okoliš. Filter se nalazi na izlazu iz motora i sakuplja čestice ugljika u komori za filtriranje.

Kako funkcionira DPF filter?

DPF filter funkcionira na način da ulazni zrak prolazi kroz filter i zadržava čestice ugljika. Ove čestice se zatim sakupljaju u komori za filtriranje. Nakon što su čestice sakupljene, potrebno ih je ukloniti iz filtera. To se obično radi pomoću postupka regeneracije, u kojem se koriste visoke temperature kako bi se čestice ugljika sagorjele i pretvorile u oblak pare. Proces regeneracije se obično obavlja automatski, ako je dostupno dovoljno goriva za proces.

Zašto je DPF filter važan?

DPF filter je važan jer pomaže u smanjivanju emisije štetnih materija u zrak. Ovi filteri zadržavaju čestice ugljika i sprečavaju ih da se izbace u zrak, što bi moglo dovesti do štetnog onečišćenja okoliša. Osim toga, DPF filteri poboljšavaju performanse motora i pomažu u smanjenju potrošnje goriva.

Koliko često treba održavati DPF filter?

DPF filter treba redovito održavati kako bi se postigla optimalna performansa motora. Filter se obično treba čistiti jednom godišnje. Održavanje filtera uključuje čišćenje, zamjenu i regeneraciju. U slučaju da se filter začepi i spriječi normalno funkcioniranje motora, potrebno je odmah ga očistiti ili zamijeniti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)