02/10/2023

Što je DPF filter?

DPF filter je skraćenica za filter za čišćenje diesel particulata. To je uređaj koji se nalazi u ispušnim sustavima dizel motora i služi za filtriranje čestica čađi koje se emitiraju iz motora. Filter je ugrađen kako bi se smanjila emisija štetnih emisija i zaštitila okoliš od zagađenja.

Kako DPF filter radi?

DPF filter se sastoji od skupa sitnih kanala koji omogućuju da ispušni plin prođe kroz njih. Čestice čađi koje se nalaze u ispušnom plinu se zaustavljaju u kanalima. Kako se filter puni česticama čađi, motor mora raditi na višem opterećenju da bi se ispušni plin mogao ispustiti.

Kako se DPF filter čisti?

Postoje dvije glavne metode za čišćenje DPF filtera: mehaničko i kemijsko čišćenje. Mehaničko čišćenje se obično sastoji od uklanjanja čestica čađi sa površine filtera pomoću četke ili vodene pare. Kemijsko čišćenje se obično sastoji od korištenja posebnih kemikalija i deterdženata koji razgrađuju čestice čađi i omogućuju da se one uklanjaju iz filtera.

Kada je potrebno čišćenje DPF filtra?

Koliko često je potrebno čišćenje DPF filtra ovisi o tome koliko se vozilo koristi. DPF filter će se nakupljati s ugljičnim česticama tijekom vremena, a preporuča se da se filter čisti svakih 10.000 do 15.000 kilometara. Ukoliko se vozilo koristi manje, DPF filter će se puniti brže i trebat će čišćenje češće.

Kako se izbjegava čišćenje DPF filtera?

Najbolji način za izbjegavanje čišćenja DPF filtera je redovito održavanje vozila. Redovita kontrola i čišćenje ispušnih sustava pomoći će u održavanju DPF filtera. Također je važno voziti na dugim relacijama barem jednom mjesečno kako bi se omogućilo filteru da se isprazni.

Zaključak

DPF filter je važan dijelovi ispušnog sustava dizel motora i služi za filtriranje čestica čađi koje se emitiraju iz motora. Kako bi se sačuvala učinkovitost filtera, potrebno je redovito ga čistiti. Mehaničko i kemijsko čišćenje su obično učinkoviti načini za čišćenje DPF filtra, a redovito održavanje vozila može pomoći u sprečavanju potrebe za čišćenjem.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)